středa 18. dubna 2012

Národ, který se ze svých dějin, zvláště z jejich tragických skutečností, nepoučí, musí je prožít znova.

Tak. Místo učení se biologie se tu nutím zaobírat politikou, o které neustále tvrdím, že mě vůbec nezajímá. Ale jedno Vám povím: je spojená s mojí budoucností stejně jako maturita.
Možná to chápu špatně, možná se mýlím, ale učený z nebe nespadl.
Nedávno vládou schválené změny vyvolaly pod článkem na iDnes diskuzi, která mě o půl hodiny zdržela večer u počítače déle. Cíleně jsem vyhledávala komentáře k té skutečnosti, že kromě daní odsouhlasili též zápisné na VŠ. Velice mě pobuřovaly názory, že je to tak správné, že přeci oni nebudou živit cizí spratky. Ale že to nikomu až do teď nevadilo! Že to tak má být, že "vzdělání má patřit pouze bohatým a nadaným!. Vskutku nechápu, co se na tom panu/paní třetí ze sedmi /či jak to bylo/ myslí. Pokud má pozvednout úroveň vysokoškolského vzdělání to, že se tam budou hlásit pitomci, kteří si to budou moct dovolit zaplatit, tak to vůbec dobré nebude.
Můj názor je vlastně neutrální. Krčím rameny a vím, že s tím nic neudělám. Možná jsem ráda, že to chytnu hned na začátku, kdyby se cena měla časem zvyšovat z předpokládaných 3 - 3,5 tisíc tak už nevím. Takhle jsem tuhle přemýšlela, jak to se svými úsporami zvládnu...
Nicméně více mi asi hnul žlučí dnešní článek o tom, jak by dopadly volby, kdyby se konaly nyní. (Viz Komunisté válcují ODS...) A snad ještě horší je k tomu připojená diskuze.
Ach, proč jsou ti lidé kam vítr, tam plášť. Jen co se někdo tváří, že jim nabídne více peněz, hned ho budou volit. Už zapomněli, že za minulého režimu bylo spousta zboží velmi nedostatková, že se nikam nesmělo, nic se pořádně nevědělo? (Ne, nemluvím z vlastních zkušeností, ale stačí mi vidět, jak žijí v KLDR, v Čínské lidové republice či na Kubě.)
A proto tvrdím, že KSČM  nebo ČSSD volit nebudu a doufám, že mohu říct, že nikdy v životě. Ručičky by mi musely upadnout, kdybych tohle udělala.
Ohání se tím, že současná vláda je zkorumpovaná, rozkradla, co mohla. Ale neříkejte, že Vy byste se nechovali stejně... to je tou atmosférou, ne lidmi.
Říkají, že jen lidem peníze berou. Ale pokud je pravda, že je náš stát zadlužen, že nejsou peníze, tak kde se mají brát, než u lidí? A myslíte, že levicová vláda by to neudělala? Pokud ne, skončili bychom třeba jako Řecko a to vážně chcete?
Nejsem pravověrný zastánce demokracie. A v žádném případě ani socialismu. Nelíbí se mi téměř žádný model státu, protože všechny ty ideologie byly vytvářeny od stolu a bez lidí. Když do toho zapojíte lidi, vše ztroskotá. Ono totiž když se zamyslíte, tak téměř v každé myšlence těch špatných režimů, bylo něco pravdivého, krásného, jenomže nepoužitelného.
Vidět ve zprávách Breivika, jak se vysmívá pozůstalým a přeživším, jak pozvedá pravičku, je děsné. To je člověk, který si jde až moc za špatnou myšlenkou. Copak neonacisté nevidí, jakých zvěrstev byli lidé schopni za druhé světové války? Copak ve škole nedávali pozor?
A co mladí komunisté? Ti byli rovněž hluší?
Ach, někdy je to k uzoufání být z lidského plemene...

2 komentáře:

  1. Tak si často říkám, že je tu všechno špatně. Ale jak z toho ven?
    A ano lidé jsou nepoučitelní. Nechápu jak mohou zakazovat nacisty, když komunisty nechají dál na pokoji. Paradox ne?

    OdpovědětVymazat